2015. július 1., szerda

cukkini-variációk

Sziasztok! :)

Szerencsére idén is jól állunk cukkini-téren, hiszen minden nap lehet szedni egy nagy kazallal :) Így amikor a szüleinknél járunk, mindig felpakolunk belőle :) Már múlthéten is szinte végig csak cukkinis ételeket ettünk, és most is éppen főzök :)
Több cukkinis recept szerepelt már a blogon korábban, például a cukkinivel töltött cukkini, a cukkini hajó vagy éppen a krémleves (itt brokkoli szerepel, de ugyanígy készítem cukkiniből is). Sajnos a régebbi bejegyzéseknél a képek nem elérhetőek (nem tudom miért), most pedig csak néhányat készítettem, mert akkora sürgés-forgás lett, mire végeztem, hogy el is felejtettem, hogy bejegyzést szeretnék készíteni :) 
Mindenesetre a cukkini-szezon tombol, így gondoltam nem húzom tovább az időt, és leírok pár ötletet :) 

1, cukkinikrémleves: a fentebb linkelt bejegyzésben megtekinthetitek, hogy készítem. Szeretjük, mert nagyon gyors, nagyon finom, reszelt sajttal, levesgyönggyel pirított kenyérkockával (akár ízesítettel, pl fokhagymással) is nagyon jól működik, és ideális bármilyen laza második fogás elé :)

2, cukkini hajócskák: erről is volt már egy bejegyzés, de múlt héten másképpen is elkészítettem: volt egy csirkemelles, lila hagymás, tejfölös, mediterrán fűszeres verzió, és volt egy, amibe voltaképpen egy bolognai ragunak megfelelő, friss bazsalikommal készült darált húsos szósz került :) mindkettőnek a tetejére sok sajtot tettem, és felváltva fogyasztottuk, mert nem is tudtuk eldönteni melyik a jobb. Ajánlom, mert nem kell mellé külön köret és mert annyira finom! :)




3, cukkinifasírt: aprítás, lesózás és kinyomkodás után lilahagymával, darált hússal és egy tojással, valamint fűszerekkel kevertem össze a cukkinit. Ezek után a kapott masszát sütőpapíron kisütöttem. illetve az egyik részletét egy kis tepsiben kiterítve, sajttal megszórva raktam a sütőbe, amit ezután fel lehetett kockázni. Szintén fogyaszthatjuk köret nélkül is, de én bulgurt és -ne nevessetek ki - grillezett cukkinit csomagoltam mellé Ricsinek egyik ebédre :) Egyébként a fasírt hús nélkül is teljesen jól működik, és ekkor megbolondíthatjuk egy-egy kis sajtkockával a közepében.



4, rakott cukkini: általában rizs, darált hús, valamilyen zöldség, sajt kombinációjából állt nálam a rakott ételek receptje korábban, de mostanában bulgurral készítem, és rétegezve ezeket sütöm meg egy magasabb falú tepsiben/jénai tálban :) A cukkinit szerintem nem szükséges előtte megpárolni, elég lesz neki a sütőben eltöltött idő, de egy kis sóval nem árt előtte leszórni, hogy kiengedje a levét, mielőtt a tálba rétegeznétek! :) Tipp: isteni lesz, ha a tejfölbe kerül egy kis kapor! :)



Egyelőre ennyi lett volna, remélem kipróbáljátok valamelyik receptet :) Nektek van jól bevált elkészítési módotok? :)

Puszi mindenkinek, vigyázzatok magatokra!
Üdv, Adri

2 megjegyzés:

  1. De jó ötletek, ki is fogom őket próbálni! Nagyon szeretem a cukkinit, de jobbára csak párolva és krémlevesnek fogyasztom, pedig mennyi felhasználási módja van!

    VálaszTörlés
  2. Ilyenkor nekem is az egyik kedvenc zöldségem a cukkini. A cukkini krémleves, rakott cukkini, töltött cukkini gyakori vendég nálunk is.:) Mi még nagyon szeretjük a rántott cukkinit és a tócsnit is. Sajnos nem a legegészségesebb ételek, de néha beleférnek;)

    VálaszTörlés