2012. január 17., kedd

receptek - kenyérlángos, gyros tócsnival :)

na itt is vagyok két szuperjó recepttel :) imádom ezeket az ízeket éés alkotni a konyhában:) na lássuk:

kenyérlángos
anyáékkal egy-két hete szoktunk rá erre, hogy otthon csináljunk, mert pizzához nem volt kedvünk, de valami sósra, finomra, háziasra vágytunk. eszünkbe jutott a karácsonyi vásárban árult kenyérlángos, és megalkottuk mi is otthon :)) 

hozzávalók: 
40 dkg búzaliszt
3-4 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
2 kávéskanál só 
1 dl tej
2 evőkanál olaj
1,5 dl víz

feltéthez: 4 dl tejföl, só, bors, kb 20dkg bacon, egy fej vöröshagyma

mi a tésztáját kenyérsütő gépben kevertük/dagasztottuk/kelesztettük meg, és abban ugye alulra mennek a folyadékok, aztán a többi, viszont ha kézzel gyúrjátok, akkor langyosítsátok fel a tejet, bele a cukor, és futtassátok fel az élesztőt :) a liszttel sóval, cukorral, olajjal pedig összedolgozzátok, majd egy órát hagyjátok pihenni :)

amint készen vagyunk a tésztával, kicsit gyúrjuk át, majd nyújtsuk ki. a tepsit olajozzátok ki, vagy sütőpapírozzatok :)mi első alkalommal három kör alakút csináltunk magunknak, mint egy kis pizza, másodszorra viszont csak simán a tepsibe raktuk őket, amennyire kitöltötték, értitek:) ebből a tésztából nekünk kijött két nagy tepsinyi :) 

ezután mi beraktuk az előmelegített sütőbe, kb. 180 fokra őket egy 8-10 percre, csak a tésztákat magukban, közben, vagy már előre is elő lehet készülni a feltétekkel. 

a vöröshagymát karikákra szeljük, a tejfölt őrölt borssal, és sóval ízesítjük, a bacont pedig felkockázzuk, legegyszerűbb egy konyhai ollóval dolgozni :) 

amint kivesszük a félig átsült lepényeket, kenjük meg a tejföllel, szórjuk rá a hagymát és a bacont, majd ismét rakjuk be egy 8-10 percre, hogy a bacon szépen megpiruljon:) 
ha ez megvan, jöhet rá a sajt, jó vastagon, füstölt sajttal megbolondíthatjátok :)) ezzel együtt szép aranybarnára sütjük, majd jól befaljuk :)) 








gyros tócsnival, salival:
Petrával ezt már máskor is megcsináltuk, és annyira finom, hogy mikor tegnap gondolkoztunk, hogy mit főzzünk majd ma, egyből eszünkbe jutott :) 

hozzávalók:
egy fél csirkemell
gyros fűszerkeverék

tócsnihoz: 
3 nagyobb krumpli
2 tojás
10 dkg sajt
só, bors, vegeta
2 gerezd fokhagyma 
és a recept nem írja, de szerintünk kell bele liszt is :D a többi hozzávaló valahogy nem tapad össze magától, kell egy kis segítség nekik :)

salihoz: 
paradicsom, paprika, uborka, vmilyen öntet, (mi tzatzikit tettünk rá) és mi most fetasajtot is tettünk bele:) de ezt úgy variálhatjátok, ahogy csak tetszik:)

elsőként a husit kockákra vágtam ésbefűszereztem, majd elkezdtem sütni, de legfőképpen fedő alatt hagytam mindig egy kis vizet öntve alá, hogy megpuhuljon :) a végén fedő nélkül párologtassuk el az esetleges folyadékot még alóla (én majdnem oda is égettem:D) , és fűszerezzük még, ha a víztől eltűnt volna az íze:)

amíg a husi sül, elkészíthetjük a salátát, az öntetet keverjük ki (tejföl vagy kefír+por, vagy tejföl+fokhagyma, vagy kész öntet, akárhogy jó, ahogy szoktátok), szeleteljük bele a zöldségeket, sajtot

a tócsnihoz a krumplit nyersen reszeljük le, ugyanígy a sajtot is, a tojást villával kicsit verjük fel, én ebbe tettem a fűszereket is, majd összekeverjük a krumplival, sajttal. a fokhagymát is nyomjuk bele, és egy kis liszttel állítsuk össze:) nem kell keményre meg semmi, de azért álljon össze valamennyire. 
mi a husis serpenyőben sütöttük ki a tócsnikat is :)

ha minden kész, már csak az evés maradt hátra:)) ezekből az adagokból mi 3-an jóllaktunk, szerintem olyan 3-4 emberre elég:) a tócsniból a recept szerint 4 jönne ki, de mi elég kicsiket csináltunk, így több lett:)












remélem tetszenek a receptek, és kipróbáljátok őket:) ha megtörtént, írjatok, hogy hogy sikerült, úgy izgulok ilyenkor mindig, hogy nektek is jó legyen:)) 

annyira várom, hogy megvegyem tavasszal a videókamerámat, mert akkor lehet, hogy ilyen receptes posztokat is videózok majd nektek :)) szurkoljatok, hogy spóroljak ügyesen :D

éés páran már biztosan láttátok a blog facebook oldalán, Festy kérdezett tőlem pár dolgot és írt rólam egy cikket, nézzétek meg: http://festyinstyle.blogspot.com/2012/01/blogs-poniorszag-ponyland.html 

puszillak titeket, nagyölelés: adrus 

27 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. be is tolok még egy kicsit a mai gyroszosból :D

      Törlés
  2. Az ízlelőbimbóim beindultak! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nekem is miközben is szerkesztgettem:D jó h nekem már készen van és a hűtőben vár rám:D

      Törlés
  3. Nagyon jól néz ki mindkettő,annyira éhes lettemXD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) köszi:D akkor gyooors egyél valamit :D

      Törlés
  4. óóóó legyen vége a vizsgáknak Viktort meglepem ezekkel :) nagyon nagyon gusztaaaa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ó nemár, félek mit szól bikapajtás szakácsmesterúr :D :D

      Törlés
    2. hehe :D :D biztos vagyok benne h imádni fogja :D

      Törlés
  5. Köszönöm a mai gyroszos receptet, nagyon tetszik, Karesz kedvenc hamija és mivel egy fogadásban alul maradtam ezt kell elkészítenem neki.:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ááági ^^ örülök, hogy pont jókor jött a receptem:)) jó étvágyat nektek Karesszal:)

      Törlés
  6. Nagyon jól néznek ki, a kenyérlángost kifogom próbálni! Gyrost szoktam én is csinálni, bár kicsit másképp. A saláta öntetéhez én csak joghurtot, (néha tejfölt,) és gyros fűszert keverek össze.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. úgy is nagyon finom, én is csináltam már úgy:)) most vágytunk vmi plusz ízre és a tócsni is fokhagymás volt picit, így olyan lett az öntet is:)) próbáld ki a kenyérlángos:)) remélem ízleni fog!:)

      Törlés
  7. Válaszok
    1. hihi ilyen ez :D én is megint, pedig előbb ettem:D

      Törlés
  8. húú:) valamelyiket tuti megcsinálom a hétvégén:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. oksi:) remélem jól sikerül és tetszeni fog:)))

      Törlés
  9. én győr mellett lakom a kenyérlángost(langalló mi igy hivjuk) ugyanígy csináljuk..Annyira imádom, és annyira eteti magát !!! a gyros eddig csak sült krumplival próbáltam de a tócsnis( nálunk keletlen , tanulok sokat :DDD ) változatát még nem ! de a képek után mindenképpen kipróbálom !!!!! :*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)) igen igen nagyon eteti magát, egyszerű de nagyszerű:)) a keletlenes változatot is próbáld ki akkor, remélem marad majd az állandó fogások között:)

      Törlés
  10. először is mindjárt éhen halok!! másodszor a recept-videó nagyon adja, lesz külön neve? Adri-konyhája? Adrus és a haspókok? fakanálforgató Adri? :D:D harmadszorra pedig klassz a cikk!! nagyon édi <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ohoo én is mindjárt meghalok éhségben, kersenem kell vmit a hűtőőben:D hát nem tudom először meg kéne venni a kamerát, aztán kitapasztalni, aztán ha jól megy akk jön a videóóó téma, de nem tudom mi lesz a neve :D a haspókos tetszik amúgy :D:D a fakanálforgatós az olyan mint a köpönyegforgató az nem jóó:D köszipuszi:))

      Törlés
  11. NEEEEEEEE!! Kondizás után vagyok, éhesen és te ilyen képekkel sokkolsz.. Bármelyik nívósabb gasztroblog megirigyelhetné a kajákat (és a fotókat - csodásak!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hova kondizol kicsi, olyan szépvagy!!! kööööszönöm, van még hova fejlődni azért :D

      Törlés
  12. Jajjj. Nagyon éhes lettem :D Olyan jól néznek ki *-* Kész konyhatündérke vagy. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)) petraaaaa köszönöm:)) imádok főzni:)

      Törlés
  13. Jééézus Máriaaaa *.* Húúúúú, mindenképp kipróbálom a recepteket!!!!! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :)) remélem ízleni fognak:)) puszillaaak

      Törlés